A Sörfőzde
A söripari innovációs folyamatokban való aktív részvételét a vállalat az ökológiai lábnyom folyamatos csökkentése miatt tekinti a legfőbb célnak, amely során a víz- és energiafelhasználásnak is folyamatosan csökkennie kell.
A söripari innovációs folyamatokban való aktív részvételét a vállalat az ökológiai lábnyom folyamatos csökkentése miatt tekinti a legfőbb célnak, amely során a víz- és energiafelhasználásnak is folyamatosan csökkennie kell.
söripari innováció
A Pécsi karsztvízre épülő sörfőzés múltja, az 1301-ben már működő Ferences rendi kolostorhoz köthető. A XIX. század közepén a vállalatot Hirschfeld Lipót alapította, amióta megszakítás nélkül működik.
A Pannónia Sörgyárat 1993-ban a bécsi székhelyű Ottakringer sörkonszern vásárolta meg aki több technológiai fejlesztést hajtott végre és a hagyományos Szalon márka fejlesztése mellett, licenc sörgyártást is meghonosított.
A 2017-es tulajdonosváltás óta magyar magánszemélyek tulajdonában levő vállalkozás a 92/83 számú EEC direktívának megfelelően kisüzemi főzdének minősül.
A hagyományos sörfőzés a nyíltkádas erjesztéssel történik. Az erjedés optimális folyamatához a főzet megfelelő és állandó 8,5 Celsius fokos hőmérsékletére van szükség, melynek ellenőrzését két óránként, hagyományos, rézből készült merülő kézi hőmérővel történik. Ennek a gondoskodásnak köszönhetően a kádban egy 10-15 cm vastag, egybefüggő habkorona alakul ki. Mindez, az erjesztőkád mellett állva fantasztikus látvány és hangulat, maga az élő pécsi sörtörténelem!
A hétnapos fő erjedési folyamat után a sört egy évszázados módszer segítségével, a gravitáció elvével az ászoktartályba kerül. Miért fontos ez a fejtési technika? Mert ennek a kíméletes eljárásnak köszönhetően a sörben már meglévő kötött széndioxid nem szabadul fel, és ez fontos tényező a Pécsi Sörök egyedi karakterének kialakulásában.
Az ászokolás hosszú ideig, 3-4 hétig is eltart. Ekkor alakul ki a hagyományos Pécsi Sör bársonyosan telt íze, gyöngyöző széndioxidja és különleges karakterű zamata.