A sörélesztő izgalmas alapanyag
A sörélesztő a sörgyártás talán legizgalmasabb összetevője, miatta válik a sör „élő anyaggá”. Általában a sörélesztő típusától függően alsóerjesztésű (lager) és felsőerjesztésű (ale) söröket különböztetünk meg. A fogyasztó számára tapasztalható legnagyobb különbség a sör aromájában mutatkozik meg. A sörélesztő fő funkciója, hogy a cukorból alkoholt és szén-dioxidot állít elő, emellett másodlagos anyagcseréjének köszönhetően kialakítja a sör végső ízprofilját.
Az alsó- erjesztésű sörök kevesebb, míg a felsőerjesztésűek több élesztőből származó másodlagos anyagcsereterméket, aromaanyagot, észtert tartalmaznak. Kiváló példa erre az alsóerjesztésű Pécsi Prémium Lager és a felsőerjesztésű Pécsi Prémium Búza összehasonlítása. Míg a Prémium Lager esetében a lager típusú élesztőből származó tiszta ízprofil csupán támogatja a maláta és a komló domináns aromáit, addig a Prémium Búza banános, szegfűszeges ízjegyei az ale típusú búzasör élesztőnek köszönhetőek. A Prémium Búza különleges nyíltkádas erjesztési technológiája és a szűretlen formában való forgalomba kerülése erre rátesz egy lapáttal, még gazdagabbá téve a sör ízvilágát.